JE Civil 28-10-2021 S1 Examination MCQs with solutions

1. According to Marston, the proportion of loads that will be transmitted to the sewer depends on which one of the following?

A

Self cleaning velocity

B

Depth to width ratio of trench and filling material

C

The depth of flow and the diameter of the pipe

D

types of slopes

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

Depth to width ratio of trench and filling material

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. If the whole circle bearing of a traverse line is between 270o to 360o , the signs of latitude and departure are:

A

- and - respectively

B

+ and + respectively

C

- and + respectively

D

+ and - respectively

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

+ and - respectively

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. A groyne aligned perpendicular to the bank line is known as:

A

normal groyne

B

attracting groyne

C

repelling groyne

D

constant groyne

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

normal groyne

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. What is the permissible limit for copper in water?

A

0.05 mg/l

B

1.5 mg/l

C

5 mg/l

D

0.5 mg/l

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

0.05 mg/l

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Top of rails of a track is placed:

A

At an outward slope of in 1 in 20

B

At an outward slope of 1 in 30

C

At an inward slope of 1 in 20

D

Horizontal

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

At an inward slope of 1 in 20

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. The length of road targeted in the Second Twenty Year Road Development Plan is:

A

16 km per 100 square km area of the country

B

40 km per 100 square km area of the country

C

20 km per 100 square km area of the country

D

32 km per 100 square km area of the country

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

32 km per 100 square km area of the country

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Metacentric height is defined as GM = BM + BG. It's sign depends based on the conditions:

A

It is positive when G is lower than B It is negative when G is higher than B

B

It is positive when G is lower than B And neutral when higher than B

C

It is positive when G is above B It is negative when G is higher than B

D

It is positive when G is higher than B It is negative when G is lower than B

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

It is positive when G is higher than B It is negative when G is lower than B

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. The IS code provision for conduction of standard proctor light compaction test is:

A

IS - 2720 - PART 5 -1985

B

IS - 2720 - PART 8 -1979

C

IS - 2720 - PART 7 -1983

D

IS - 2720 - PART 6 -1963

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

IS - 2720 - PART 7 -1983

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The conduits or pipe mains carrying water from the service reservoir to the distribution system should be designed: 

A

for the coincident draft of water or the maximum hourly demand of water, whichever is more.

B

for the fire demand plus the coincident draft of water or the maximum hourly demand of water, whichever is more

C

for the fire demand plus maximum daily demand of water

D

for domestic water demand plus the coincident draft of water, whichever is less.

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

for the fire demand plus the coincident draft of water or the maximum hourly demand of water, whichever is more

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. The annual demand for window frames is 20,000. Each frame costs Rs. 400 and the order cost is Rs. 600 per order. Inventory holding cost is Rs. 50 per image per year. Calculate the economic order quantity. 

A

683 units

B

670 units

C

643 units

D

605 units

Civil JE Civil 28-10-2021 S1 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

683 units

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 2
    Developed By : PrepMart